Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pamiętacie kiedyś imprezowe sałatki? U mnie zawsze była obowiązkowa pieczarkowa. Pamiętam w akademiku na nasiadówkach znikała w oka mgnieniu;-). Wiosną jak się pokazywały nowalijki dokładałam jeszcze rzodkiewkę i ogórki:-). No właśnie przez to, że pierwsze warzywa były dostępne dopiero w kwietniu, to smakowały nieziemsko. Teraz nie ma problemu z sałatami, pomidorami i innymi warzywami... Ale te już nie smakują tak jak tamte. Dlatego moja sałatka, teraz w lutym, to tylko pieczarki i jajka...Idealna na Wielkanoc.
Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 4-5 jajek,
  • majonez (ilość wg uznania),
  • jogurt naturalny (ilość wg uznania),
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

Pieczarki obgotować w słonej wodzie około 20 minut, wystudzić i pokroić na półtalarki lub drobniej. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na ćwierćtalarki. Dodać majonez i jogurt, przyprawić solą, pieprzem. Posypać szczypiorkiem.
Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów