Sałatka pieczarkowa
Pamiętacie kiedyś imprezowe sałatki? U mnie zawsze była obowiązkowa pieczarkowa. Pamiętam w akademiku na nasiadówkach znikała w oka mgnieniu;-). Wiosną jak się pokazywały nowalijki dokładałam jeszcze rzodkiewkę i ogórki:-). No właśnie przez to, że pierwsze warzywa były dostępne dopiero w kwietniu, to smakowały nieziemsko. Teraz nie ma problemu z sałatami, pomidorami i innymi warzywami... Ale te już nie smakują tak jak tamte. Dlatego moja sałatka, teraz w lutym, to tylko pieczarki i jajka...Idealna na Wielkanoc.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 4-5 jajek,
- majonez (ilość wg uznania),
- jogurt naturalny (ilość wg uznania),
- sól, pieprz,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
Pieczarki obgotować w słonej wodzie około 20 minut, wystudzić i pokroić na półtalarki lub drobniej. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na ćwierćtalarki. Dodać majonez i jogurt, przyprawić solą, pieprzem. Posypać szczypiorkiem.