Sałatka a'la gyros
Sałatka dla facetów: mięna, kwaśna, intensywna. Mąż ją uwielbia, zawsze podgrzewa ją sobie w mikrofali (!). Niezbędnik męskich imprez zakrapianych ;)
Sałatka a'la gyros
Wychodzi spora micha!* 1 średnia kapusta pekińska* 2 duże cebule* kilka ogórków korniszonów* 1-2 świeże, czerwone papryki* puszka kukurydzy konserwowej* ok. 20 żółtego sera
* ok. 30 - 40 dag piersi z kurczaka lub karczku* papryka słodka w proszku (ok. 1 czubata łyżeczka)* ok. 2-3 łyżki oleju
* ketchup, majonez
Kapustę opłukać, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić na cienkie piórka. To samo zrobić z cebulą. Korniszony i paprykę pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać paprykę sypką, pezykryć i dusić ok. 10 min. (kurczak) lub 20 min (karczek). Następnie odkryć i poczekać, aż wyparuje powstała woda, podsmażyć przez chwilkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Układać warstwami: pół kapusty, ogórek, ketchup, majonez (rozsmarować na warstwie), kukurydza, cebula, papryka, ketchup, majonez, gorące mięso, żółty ser (fantastycznie się stopi...), pozostała kapusta, ketchup, majonez. Można inaczej, ale pamiętając, że ser ma być na mięsku, kapusta na spodzie i wierzchu, a warstwa ketchupowo-majonezowa co najmniej 3 razy.
Brać na talerz, dokopując się do samego spodu... ;)