Sakiewki z makiem

Sakiewki z makiem
Zdjęcie - Sakiewki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sakiewki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na farsz:
  • 100 g maku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej marakui
  • 50 g kandyzowanych suszonych śliwek
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 6 sztuk herbatników typu petit beurre
  • otarta skórka z jednej cytryny
na ciasto pierogowe:
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie wylać wodę, a mak zmielić przez maszynkę o gęstym sicie wraz z orzechami. Następnie dodać suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki oraz miód i pokruszone herbatniki – wymieszać. Jeżeli lubicie bardzo słodkie przekąski można dodać jeszcze miodu.


Do ciepłej wody dodać jajko, olej, sól i wymieszać z mąką – zagnieść ciasto, wyrabiając przez 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółeczka. Na nie nakładać po łyżeczce nadzienia i sklejać na górze w kształt sakiewki.


Smażyć w głębokim oleju na rumiano lub gotować w osolonej wodzie.


Sakiewki smażone podawać na gorąco, gdyż po wystudzeniu mogą robić się twarde. Po ponownym podgrzaniu miękną znowu.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów