Sakiewki schabowe od serca

Sakiewki schabowe od serca
Zdjęcie - Sakiewki schabowe od serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sakiewki schabowe od serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sakiewki schabowe od serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 250 g pieczarek
  • 4 duże plastry sera Edamskiego lub Gouda
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • jajko
  • bułka tarta lub mąka
  • olej Kujawski
  • sól, pieprz czarny mielony
  • świeży koperek
Przygotowanie

Każdy plaster schabu rozbijamy dość cienko, uważając żeby nie powstała żadna dziura. 


Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Dorzucamy świeży koperek. Smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 


Schab doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. 


Na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości. Kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków). Obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 


Przed podaniem wyjmujemy patyczki. Podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Kategorie przepisów