Ryż z morelami
Owocowy, lekki i dietetyczny obiad, idealny nie tylko dla wegetarian. Tradycyjny ryż zapiekany z jabłkami zastąpiły w tym przepisie morele. Przepis na wersję wzbogacona mlekiem kokosowym polecam tutaj.
Drzewko morelowe obdarowało nas w tym roku niesamowitą wprost ilością wyjątkowo słodkich owoców. Półki spiżarni zapełniły już słoiki z kompotami i pyszne dżemy morelowe, a w codziennym menu niepodzielnie królują nadal morele. Dzisiejszy obiad zjedzą z przyjemnością nie tylko dzieci!
Składniki:
1 szklanka ryżu
500 g moreli
1 łyżka masła+do wysmarowania
cukier/ksylitol
jogurt grecki
Wykonanie:
- morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki, następnie przeciąć na ćwiartki, a większe morele na ósemki
- ryż ugotować w osolonej wodzie, pozostawiając lekko al dente. Odcedzić
- naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać naprzemiennie ryż i morele, w sumie 3 warstwy ryżu i 2 warstwy moreli. Warsywę morelową posypać ksylitolem. Górną warstwę powinien stanowić ryż. Ułożyć na górze wiórki masła i zapiekać w temperaturze 200`C około 20-25 minut
- podawać z jogutrem