Rydze w oleju czosnkowym

Rydze w oleju czosnkowym
Zdjęcie - Rydze w oleju czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rydze w oleju czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g świeżych rydzów średniej wielkości
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 l oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
Przygotowanie Rydze oczyścić i każdy kapelusz przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nóżki odciąć. Sól połączyć z pieprzem, wymieszać. Do kamiennego naczynia wlać olej – tyle, aby pokrył dno. Ułożyć warstwę kapeluszy. Posypać je solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę, a następnie dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Polać olejem. Powtarzać układanie warstw grzybów i posypywać je solą i pieprzem.


Zalać resztą oleju z czosnkiem. Delikatnie docisnąć i przykryć pokrywką. Odstawić w chłodne miejsce – do spiżarni lub lodówki na górną półkę. Podawać jako dodatek do mięs lub składnik sałatek.


Porada:

Olej pozostały z rydzów należy zachować. Jest doskonałym składnikiem marynaty do mięs, do polewania sałatek, serów, pasztetów warzywnych i ryb. Nada potrawom pyszny smak i piękny kolor.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów