Ryba z pieca na sposób włoski

Ryba z pieca na sposób włoski

Sposób na szybki, lekki i super smaczny obiad na ciepło. Warzywa wystarczy krótko przesmażyć i zapiec razem z rybą w piekarniku. Przekonaj się, że ryba i pomidory to doskonałe połącznie smaków. W sezonie użyj świeżych pomidorów, zimą pomidorów z puszki, nie zapomnij o tymianku 🙂

Zdjęcie - Ryba z pieca na sposób włoski - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na rybę zapiekaną na sposób włoski:

  • 2 filety mintaja, polędwiczek z dorsza lub miruny
  • 1 mała cukinia
  • 2 mniejsze pomidory bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, lub kilka gałązek tymianku świeżego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

 

Jak przygotować rybę z pieca na sposób włoski?

Rybę umyj zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Filety przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posyp solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Cukinię obierz i pokrój na półplasterki, czosnek drobno posiekaj.

Na rozgrzaną oliwę, daj drobno pokrojone pomidory, oraz 2 gałązki tymianku ( lub tymianek suszony ). Całość chwilę smaż mieszając, aż pomidory zaczną się rozpadać, na koniec dodaj czosnek, pomieszaj.

Dno żaroodpornego naczynia posmaruj oliwą, rybę ułóż na dnie, na rybę rozłóż pomidory z patelni i cukinię. Całość zapiekaj około 15 – 20 minut, w zależności od wielkości ryby.

Ryba z warzywami smakuje na ciepło z ryżem, lub z chrupiącą bagietką 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ryba z pieca na sposób włoski - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów