Ryba z grilla w chilli i rozmarynie
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Miłośnikom ryb proponuję dzisiaj bardzo proste a jednocześnie pyszne danie z grilla. U mnie tym razem była to patelnia grillowa więc może brakowało aromatu dymu ale i tak ryba była bardzo dobra. Wcześniej marynowałam ją w oliwie z dodatkiem rozmarynu, czosnku i chilli co sprawiło, że ryba była niezwykle aromatyczna.
Składniki- ryba - 1 kg
- oliwa - 6 łyżek
- sok z limonki - 4 łyżki
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- rozmaryn - kilka gałązek
- czosnek - 2 ząbki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Rybę np. dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wycisnąć czosnek, dodać oliwę, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, sól, pieprz, sok z limonki oraz listki rozmarynu. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć kawałki ryby. Odstawić do lodówki na 2 godź.
Po tym czasie rozgrzać patelnię lub grilla i układać kawałki ryby. Grillować z każdej strony po kilka minut.
Smacznego:)