Ryba Wellington

Ryba Wellington
Zdjęcie - Ryba Wellington - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Wigilijna kolacja to wyjątkowy posiłek. Wyciągamy najlepszą zastawę, czasem zakurzony garnitur, z powagą dzielimy się opłatkiem i siadamy do syto nakrytego stołu. Jednak kto powiedział, że Wigilia musi być bardzo na poważnie? Choć to nie Wielkanoc, proponuję zrobić ją lekko "z jajem":)
Dzisiaj polecam wam danie rybne, inspirowane tradycyjną polędwicą Wellington (która z racji konieczności przygotowania wegetariańskich posiłków, raczej nie będzie mile widziana przy stole), czyli rybę zapiekaną w cieście francuskim z borowikami. Możecie zrobić ją w klasyczny sposób, lub jeszcze bardziej zażartować z klasyki formując ją na kształt ryby. Myślę, że ta propozycja spodoba się szczególnie małym dzieciom i z pewnością przekona do smaku ryby.
Ryba wellington (4 porcje)
• 4 filety z białej ryby
• 8 prostokątnych płatów ciasta francuskiego
• 400 g borowików
• masło
• suszony tymianek
• pieprz
• sól
• 1 jajko

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Na płacie ciasta francuskiego ułóż filet z ryby. Posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
3. Borowiki pokrój na małe kawałki, podsmaż na maśle przez kilka minut, posól, popierz.
4. Na rybie ułóż warstwę borowików.
5. Przykryj rybę kolejnym prostokątnym płatem ciasta francuskiego i sklej warstwy dokładnie ze sobą.
6. Wytnij kształt ryby, odkładając kawałek odkrojonego ciasta, aby wykroić z niego kształt oka. Na „brzuchu“ zrób kilka podłużnych cięć, aby powietrze z ciasta mogło się wydostać.
7. Roztrzep jajko w miseczce. „Rybę“ posmaruj jajkiem na całej długości i przyklej wykrojone z resztek ciasta „oko“.
8. Powtórz czynności w stosunku do pozostałych porcji.
9. Wstaw „ryby“ do piekarnika na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
10. Piecz przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie i zbrązowieje.

Śliwka

Kategorie przepisów