Ryba w sosie chraimeh

Kolejny raz zapraszam do Izraela tym razem na rybę w sosie chraimeh. Jeśli lubicie wyraziste, aromatyczne i pikantne smaki, to właśnie to danie będzie dla Was. Kuchnia izraelska jest tyglem, w którym wymieszało się wiele smaków z wielu zakątków świata, spróbujmy dziś zatem ryby w fantastycznym ostrym sosie.

Najlepsza ryba do tego dania to oczywiście świeża ryba, a tak zupełnie poważnie to najlepiej użyć steków z łososia, bo są ogólnodostępne, filetów z okonia nilowego lub tak jak w oryginalnej wersji labraksa. Zasadniczo chodzi o to, aby ryba była raczej biała, duża i bez ości. Potrawę podajemy z pieczywem i to chyba najpopularniejszy dodatek do tego dania, kawałki świeżej bagietki można moczyć w pysznym sosie, wybierając jego resztki do ostatniej kropli. Do dania można podać ryż lub kaszę oraz ulubioną surówkę będzie super smaczny i pożywny obiad. Gotując danie, spróbujcie stworzyć własną wersję dostosowaną do własnego podniebienia, pamiętajcie, że proponowane ilości przypraw są orientacyjne i to Wy decydujecie o ich ilości. Oryginale danie jest pikantne!

Ryba w sosie chraimeh Zdjęcie - Ryba w sosie chraimeh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 45 min Autor: Anna Typ dania: Obiady Ilość porcji: 4 Składniki

  • około 800 g filetów z okonia nilowego, steków z łososia lub inna biała duża ryba
  • 2 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub pszennej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku grubo siekanych
  • 1 łyżka nasion kminku uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 i ½ łyżeczki kuminu
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 papryczka chilli, grubo posiekana
  • około 150 ml wody można dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki

Instrukcje

  1. Rybe umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki
  2. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę
  3. Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, rybę smażyć na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym
  4. W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju
  5. Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować
  6. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku
  7. Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  8. Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić
  9. Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną
  10. Smacznego!


ryba z sosie hraimehZdjęcie - Ryba w sosie chraimeh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ryba z sosie hraimehZdjęcie - Ryba w sosie chraimeh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bajgle
1

Bajgle

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielona pascha
2

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szakszuka
2

Szakszuka

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską
1

Sałatka ze szpinakiem, pomidor…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy