Ryba po kaszubsku z białym winem

Ryba po kaszubsku z białym winem
Zdjęcie - Ryba po kaszubsku z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po kaszubsku z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po kaszubsku z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po kaszubsku z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g filetów rybnych
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • 1 kawałek selera
  • 2 średnie cebule
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 60 ml oleju Kujawski z bazylią
  • szczypta cukru
  • liść laurowy pokruszony
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki, a pozostałe warzywa w stylu julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy.


Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 min. Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów