Ryba marynowana słodko-kwaśna

Kupując filety rybne na obiad, opłaci się kupić trochę więcej ryby i przygotować prostą zalewę z cebulą, papryką i octem winnym. Usmażone filety mogą leżeć w zalewie do kilku dni i będą jak nalazł na rodzinną kolację. Przyprawy można modyfikować wg. własnych upodobań smakowych.

Przepis podpatrzony w książce “Kuchnia Jerozolimy”Sami Tamimi. Cytuję fragment książki – (“To danie najlepiej smakuje z pajdą chleba, podane w temperaturze pokojowej, po marynowaniu przez dzień lub dwa w lodówce. Stanowi sycącą przystawkę albo lekkie danie główne. Filety można zastąpić małymi rybkami w całości, takimi jak barwena, sardynki lub małe makrele, oprawionymi z łusek i wnętrzności”)

Zdjęcie - Ryba marynowana słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na marynowaną rybę
  • 2 filety z mintaja lub innej białej ryby
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • 3 – 4 pomidory lub pomidory z puszki w kawałkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżki curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Filety pokrój na mniejsze kawałki. Zanurz w rozmąconym jajku i w mące razowej. Usmaż na złoty kolor.

W głębokiej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulkę i paprykę. Smaż mieszając kilka minut. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry i nasiona kolendry. Całość smaż mieszając, kolejne kilka minut.

Dolej 250 ml. wody, dorzuć pomidory, cukier i ocet winny. Wszystko pomieszaj i zagotuj. Do marynaty, dodaj filety rybne, tak żeby ryba była zakryta marynatą. Całość dopraw do smaku, podgrzewaj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia i daj do lodówki.

Marynowana ryba, najbardziej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ryba marynowana słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z grillowanym łososiem
2

Sałatka z grillowanym łososiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka śródziemnomorska
1

Sałatka śródziemnomorska

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z łososiem i brokułami
1

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka śledziowa z porem i koperkiem
2

Sałatka śledziowa z porem i ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
1

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
2

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek
1

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku