Ruchanki (racuchy) kociewskie

Ruchanki (racuchy) kociewskie

 Zdjęcie - Ruchanki (racuchy) kociewskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Ruchanki kociewskie to nic innego jak racuchy. Ich nazwa pochodzi od "ruszenia" drożdży, na których są robione. Pyszne, proste, sycące racuszki z jabłkami. Uwielbiamy takie jedzonko. Ruchanki pochodzą z kuchni kociewskiej, która jest bardzo podobna do kuchni kaszubskiej. W obu regionach przyrządza się bardzo podobne dania, które często różnią się jedynie nazwą. 

Przepis pochodzi z książki Mai Bartczak "Polska kuchnia regionalna". Racuszki dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Ruchanki (racuchy) kociewskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4 osób:

*50 dag mąki

*3 jajka

*1/2 kostki masła lub margaryny (100-150g)

*2 szklanki mleka

*5 dag drożdży

*łyżka cukru

*1 opakowanie cukru waniliowego

*2 duże jabłka

*tłuszcz do smażenia

*sól

*cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Połączyć z 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną (ruszą, skąd nazwa potrawy). Resztę mleka podgrzać, wsypać cukier waniliowy, sól, następnie stopniowo dodawać mąkę (cały czas mieszając), jajka oraz roztopione masło.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki lub drobną kostkę i dołożyć do ciasta razem z rozczynem drożdżowym. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu można usunąć wykładając placki na ręcznik papierowy,a dopiero potem na talerz. Gorące ruchanki posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ruchanki (racuchy) kociewskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ruchanki (racuchy) kociewskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów