Róże karnawałowe - najlepsze
Jak to karnawal bez faworkow ,chruscikow- no nie!,malo tego ,bedzie ladniej- bo rozyczki z dzemem jagodowym w srodku.
Czas begnie tak szybko,dopiero co mielismy Swieta,Nowy Rok, juz za progiem Wielkanoc ( 27,28 marzec ).
Ale poki co mamy karnawalowe,roze i ponizej przepis,w ktorym wyjasniam ,jak upiec tak,zeby platki pieknie sie wywinely.
Zapraszam!
Róże karnawałowe - najlepsze
.1 szklanka maki pszennej
.3 duze zoltka
.2 lyzeczki bialego rumu ( moze byc wodka )
.3 lyzki smietany
.cukier puder do posypania
.dzem jagodowy
.olej do glebokiego smazenia.
.szczypta soli
.foremki do ciastek " kwiaty "- 3 rozne wielkosci ( jesli nie mamy,nacinamy platki roz nozem )
Wykonanie
Do kubeczka wbijamy zoltka jajek,dodajemy rum ,szczypte soli i mieszaamy.
Na deske wykladamy make,do dolka wlewamy jajka z rumem i zagniatamy ciasto,owijamy je w folie i odstawiamy do lodowki na 1 godz.
Ciasto walkujemy na b.cienki placek,nastepnie wykrawamy foremka kwiatki- 3 rozne wielkosci ( jesli nie mamy foremek ,wykrawamy szklanka kolka,potem nacinamy je w kilku miejscach )
Na srodek kwiatka nakladamy niewielka ilosc bialka nakladamy drugi mniejszy krazek ,potem postepujemy tak samo z najmniejszym,na koniec trzonkiem od drewnianej lyzki dociskamy wszystkie platki ,az uniosa sie do gory.
Olej nie moze byc zbyt goracy,inaczej natychmiast spala sie nasze roze.
Roze kladziemy na olej odwrotna strona ( czyli platkami do dolu ),poruszamy je nieco w oleju,po uplywie ok,2-3 min odracamy je i po chwili sa gotowe.
Roze wyjmujemy szumowka i ukladamy na papierze kuchennym,aby odsaczyc nadmiar oleju.
Dzem przekladamy do rekawa cukierniczego i delikatnie nakladamy na srodek rozy,posypujemy calosc cukrem pudrem.
Smacznego!