Różane brioszki

Zdjęcie - Różane brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Różane brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, który prawdopodobnie większości kojarzy się z pączkami. Ja, podobnie jak wiele osób uwielbiam te z konfiturą różaną. Zostawiam je sobie jednak na ten wyjątkowy dzień, z trudem powstrzymując się przed zrobieniem "wersji próbnej" (albo kilku wersji...). Kompromisem dla mnie są różane brioszki, które z natury bardziej przypominają małe, słodkie bułeczki niż tłuste, oblepione lukrem pączki.

Zdjęcie - Różane brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do brioszek użyłam wody różanej, która jest niezwykle aromatyczna i ma naprawdę wiele zastosować. Świetnie sprawdzi się też w innych, różanych wypiekach, a dodanie niewielkiej ilości da ledwie wyczuwalny, przyjemny aromat każdej słodkiej bułeczce.

Zdjęcie - Różane brioszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioszki możecie stworzyć w klasycznym kształcie muffinka z kuleczką na górze (na taką formę podaję przepis) lub dobrowolnie formować ciasto, na przykład nadając im formę małych drożdżówek czy ślimaczków. Ja zdecydowałam się dzisiaj na wersję bardzo prostą, mianowicie babeczkę. Zachęcam do eksperymentów!

Różane brioszki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz 15 min Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 2 godz 40 min Porcje: 8 Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonych drożdży instant
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody różanej
  • ok. 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce lub maszynie do zagniatania mąkę, drożdże, sól i cukier puder.
  2. Dodaj masło i zacznij zagniatać ciasto. Powoli wlej najpierw wodę różaną, potem ciepłe mleko, cały czas zagniatając.
  3. Masa powinna nabrać elastycznej konsystencji, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  4. Ciasto wsadź do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
  5. Wyjmij ciasto, pokrój je na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka odkrój jeszcze mały kawałek, który później posłuży jako kulka na górze. Pokrojone ciasto umieść w foremkach na muffinki, przykryj foremki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wyrośnięte ciasto posmaruj u góry roztrzepanym jajkiem i przyklej na nie kuleczkę (również wcześniej posmarowaną jajkiem).
  8. Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.

Przepisy z tych kategorii

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb Fendu
2

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bagietka francuska
4

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułeczki brioche
1

Bułeczki brioche

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Brioszki metodą tartine
1

Brioszki metodą tartine

Tosia Tosia
Smakowity chleb