Rosół z jaglanymi kluseczkami
Esencjonalny rosół z kaczki, podany z ręcznie robionymi kluskami z mąki jaglanej. Gotowanie rosołu zaczynam od dokładnego mycia kaczki w chłodnej wodzie, następnie gotuję mięso z warzywami, na koniec przecedzam rosół i dodaję jaglane kluski.
Jeżeli nie jesteście fanami mąki jaglanej, przygotujcie kluski z mąki pszennej lub razowej. Ugotowane mięso z kaczki można pokroić, lub poszarpać widelcem i dodać do rosołu. Można również zmielić i razem z ulubionymi warzywami dodać do wytrawnych rożków, krokietów lub pierogów. Bardzo polecam na mroźne, zimowe popołudnia
Składniki
- 1/2 kaczki
- włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, 1/2 pora, kilka gałązek świeżej pietruszki, cebula
- przyprawy – 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, domowa vegeta
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki pszennej
- żółtko
- około 1/2 szklanki wody