Rosół z jaglanymi kluseczkami

Rosół z jaglanymi kluseczkami
Esencjonalny rosół z kaczki, podany z ręcznie robionymi kluskami z mąki jaglanej. Gotowanie rosołu zaczynam od dokładnego mycia kaczki w chłodnej wodzie, następnie gotuję mięso z warzywami, na koniec przecedzam rosół i dodaję jaglane kluski. Jeżeli nie jesteście fanami mąki jaglanej, przygotujcie kluski z mąki pszennej lub razowej. Ugotowane mięso z kaczki można pokroić, lub poszarpać widelcem i dodać do rosołu. Można również zmielić i razem z ulubionymi warzywami dodać do wytrawnych rożków, krokietów lub pierogów. Bardzo polecam na mroźne, zimowe popołudnia

Zdjęcie - Rosół z jaglanymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1/2 kaczki
  • włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, 1/2 pora, kilka                                 gałązek świeżej pietruszki, cebula
  • przyprawy     – 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, domowa vegeta
Kaczkę dokładnie myję w chłodnej wodzie. Daję do garnka, dolewam około 2, 5 litra zimnej wody i gotuję. Kiedy na powierzchni zupy pojawią się szumowiny, dokładnie ściągam je łyżką cedzakową i nadal gotuję na małym ogniu. Warzywa dokładnie myję. Marchew, pietruszkę i seler obieram. Z pora i cebuli ściągam wierzchnie liście. Cebulę kroję na dwie połowy. Warzywa daję do zupy. Cebulę opalam z każdej strony na małym palniku, do czasu kiedy ściemnieje. Cebulę i przyprawy daję do zupy. Wszystko gotuję na bardzo małym ogniu 1 godzinę i 30 minut. Na koniec doprawiam do smaku. Kluski jaglane
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki pszennej
  • żółtko
  • około 1/2 szklanki wody
Do mąki dodaję żółtko i dolewam tyle wody, aby otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto chwilę wyrabiam i ścieram na dużych oczkach, uważając żeby kluski się nie posklejały. Najlepiej zetrzeć ciasto na papierze do pieczenia i odstawić do przesuszenia na kilka godzin. Kluski można rozłożyć na blaszce do pieczenia i dać do piekarnika. Piekarnik nastawić na 100 stopni, kluski suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 30 – 40 minut. Z rosołu wyławiam warzywa ( można przecedzić ), do gotującej się zupy wrzucam kluski i gotuję około 10 minut, do miękkości. Rosół doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję świeżą pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Rosół z jaglanymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rosół z jaglanymi kluseczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów