Rosół z imbirem
Wiosna! A na obiad - rosół podpatrzony u Zemfiroczki. Tydzień temu się nim rozgrzewałam, a dziś świętowałam zmianę pogody ;-)) Gotuję go na dwa garnki.
Pierwszy garnek:
3 udka kurczaka
1 łyżka oliwy
5 ziaren ziela angielskiego
główka czosnku - obrane ząbki wrzucam w całości
3 liście bobkowe
sól, pieprz
3 marchewki, obrane
2 pietruszki, obrane
Wszystko pływa w wodzie i się gotuje przez godzinę z okładem. I tę wersję plus makaron dostają dzieci.
Drugi garnek:
Tu część zupy przelewam dla nas. Samą ciecz i dodaję do niej, po czym podgrzewam:
starty imbir
sos sojowy Kikkoman
sok z połówki pomarańczy
a szczypiorek siekam i go na razie nie dodaję, ziarna sezamu też czekają w pogotowiu
Na talerzu przykrywam makaron (w oryginalnej wersji soba, u mnie jaki się trafił) i ugotowane mięso kurczaka zupą, posypuję szczypiorkiem i ziarnami sezamu (kolor dowolny, u Zemfiroczki czarny).
*źródło - nie wyschło