Roladki schabowe
Składniki:
- 60 dag schabu bez kości
- mleko
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- 3 średnie pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub zmiksowane w malakserze
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 6 dag sera żółtego starty na tarce
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- wykałaczki
- sól
Mięso pokroić na plastry (4-5 szt) rozbić młotkiem do mięsa, zalać mlekiem, dodać czosnek, odstawić do lodówki na minimum godzinę. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, ostudzić, dodać ser żółty, dobrze wymieszać. Mięso wyjąć z mleka, osuszyć, lekko posolić, posmarować farszem i zwijać w rolady, które trzeba spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej, smażyć na patelni.
Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym