Roladki pod boczkiem
Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, zielona cebulka i kapusta włoską pod boczkiem schowane
Lubię robić roladki i rolady. Zwykły obiad dzięki nim nabiera wykwintności, a na stół wkrada się nutka elegancji. Często eksperymentuję z farszem do rolad i ostatnio znalazłam idealne połączenie moich ulubionych warzyw – włoskiej kapusty, pieczarek i zielonej cebulki.
Zioła oraz sos chili nadają tym roladkom cudowny smak, a plasterki pieczonego wędzonego boczku to kropka nad i wspaniałego posiłku.
Składniki:
8 pojedynczych piersi z kurczaka
Farsz:
¼ małej kapusty włoskiej
150 g pieczarek (u mnie to było 5 średnich)
2 zielone cebulki (może być dymka)
2 łyżki oliwy
1 tsp ziół prowansalskich
Szczypta pieprzu
½ tsp papryki słodkiej
Szczypta papryki ostrej
Mieszanka przyprawowa
1 tsp ziół prowansalskich
1 tsp papryki słodkie
½ tsp papryki ostrej
½ tsp świeżo zmielonego pieprzu
1 tsp pikantnej przyprawy do grilla
½ tsp tymianku
1 tsp mieszanki warzyw (typu vegeta)
1 tsp przyprawy tandorii
Sos:
2 tbsp oliwy
1 tbsp octu balsamicznego
1 tsp jasnego sosu sojowego
10 kropli sosu chili
5 tbsp białego wytrawnego wina
Dodatkowo
4 plasterki lekko wędzonego boczku
Przygotowanie:
Kapustę, pieczarki oraz cebulkę posiekać w malakserze bardzo drobno, prawie na papkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić warzywa, przyprawić. W razie potrzeby podlać wodą.
Piersi z kurczaka rozbić cienko, acz delikatnie (ja to robie przez woreczek foliowy).
Przyprawy do mieszanki przyprawowej wymieszać dokładnie. Ja ubiłam je razem w moździerzu. Posmarować mięso. Ja nie zużyłam całej mieszanki, więc resztę dodałam do sosu.
Na posmarowane mięso układać cienką warstwą farsz. Ja dawałam około 1 łyżki na każdą pierś.
Mięso delikatnie zawinąć
spiąć wykałaczkami
ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Przygotować sos i polać nim mięso
Na roladach ułożyć plasterki boczku
Piec ok. 45 min w temp 180 st C.
Lista składników długa, lecz przygotowanie szybkie. A smak….
Oceńcie sami.