Rolada z rabarbarem
Biszkoptowa rolada z rabarbarem, powstała na wzór pysznej rolady z jabłkami. Obie wersje (z jabłkami i rabarbarem) są fantastyczne.
Słodka rolada biszkoptowa doskonale uzupełnia się tutaj z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam jako „tygodniowe ciasto” do kawki czy herbaty, zwłaszcza teraz, póki sezon na rabarbar trwa.
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody + 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 600-700 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do oprószenia rolady
Rabarbar kroimy na cienkie plasterki (około 0,5 cm). Oprószamy je cukrem i odstawiamy na około 30-40 minut. Po tym czasie rozkładamy równą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną.
Masę biszkoptową wylewamy na rozłożony na blaszce rabarbar, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Po upieczeniu od razu wykładamy na rozłożoną na blacie ściereczkę (papierem do góry). Usuwamy papier, a gorące ciasto zwijamy w roladę, pomagając sobie ściereczką.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym