Rolada z pastą grzybową

Rolada z pastą grzybową
Zdjęcie - Rolada z pastą grzybową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Marynata:

  • 6 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

Składniki na marynatę mieszamy.

Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i studzimy. Grzyby miksujemy w malakserze na pastę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju.

Do grzybów dodajemy cebulkę, jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C góra- dół.

Filet z indyka przecinamy na pół wzdłuż, ale nie do końca. Rozbijamy na prostokąt o grubości 2-3 cm (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii).

Mięso smarujemy 1/2 marynaty a następnie pastą grzybową. Zawijamy roladę.

Roladę wiążemy sznurkiem wędliniarskim i układamy w naczyniu do zapiekania. Resztą marynaty smarujemy roladę z wierzchu i od spodu. Pieczemy przez ok 1-1:20 godz.

Kroimy na plastry i podajemy z sosem grzybowym.

Kategorie przepisów