Rolada z pastą grzybową


Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ryżowej
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Marynata:
- 6 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Składniki na marynatę mieszamy.
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i studzimy. Grzyby miksujemy w malakserze na pastę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju.
Do grzybów dodajemy cebulkę, jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C góra- dół.
Filet z indyka przecinamy na pół wzdłuż, ale nie do końca. Rozbijamy na prostokąt o grubości 2-3 cm (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii).
Mięso smarujemy 1/2 marynaty a następnie pastą grzybową. Zawijamy roladę.
Roladę wiążemy sznurkiem wędliniarskim i układamy w naczyniu do zapiekania. Resztą marynaty smarujemy roladę z wierzchu i od spodu. Pieczemy przez ok 1-1:20 godz.
Kroimy na plastry i podajemy z sosem grzybowym.