Rolada z kremem mascarpone i malinami
Rolady wydawały mi się zawsze pracochłonnymi i trudnymi do wykonania ciastami, byłam w błędzie!
Ponieważ biszkopt na roladę ma tylko 1-2 cm grubości, bardzo szybko się piecze-10 minut i gotowe. W międzyczasie przygotowuję krem, to znowu tylko moment pracy miksera. Zwijamy i gotowe! Można jeść od razu, ale lepiej schować roladę do lodówki, żeby ładnie się połączyła z kremem, który pod wpływem chłodu lekko stężeje.
Myślę, że doskonałym dodatkiem do samej rolady i kremu z mascarpone, byłby jakiś prosty sos z malin, następnym razem na pewno o niego uzupełnię ten deser!
Składniki:- jajko - 3 szt
- cukier - 60 g
- mąka pszenna - 75 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- krem
- mascarpone - ok. 400 g (1 i 1/2 opakowania)
- cukier puder - ok. 3 łyżek, do smaku
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- świeże maliny - 1 szklanka (plus dowolnie kilka borówek)
- -
Białka ubij z solą na pianę, partiami dodawaj po żółtku i części cukru, aż powstanie puszyste, jasnożółte ciasto. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie połącz (już nie za pomocą mikser, tylko silikonowej szpatułki lub łyżki). Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na grubość ok. 1 cm. Równo rozsmaruj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 10-15 minut. Ciasto musi stężeć i zezłocić.
Przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia, oprósz go cukrem pudrem i połóż na nim upieczone ciasto. Delikatnie odklej papier, na którym piekło się ciasto.
W czasie pieczenia przygotuj krem. W misie miksera ubij mascarpone z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem. Wlej śmietankę i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Dodaj maliny i wymieszaj szpatułką tak, by część owoców się rozpadła i zabarwiła krem na jasnoróżowy kolor. Ewentualnie dopraw do smaku cukrem.
Na biszkopcie rozsmaruj równą warstwą krem. Trzymając brzegi papieru, na jakim ułożone jest ciasto, zwiń roladę. Ułóż na talerzu złączeniem do dołu.
Roladę możesz podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce- będzie się wtedy łatwiej kroić.