Rolada w ornamenty

Rolada w ornamenty

Czasem jest tak,ze zobaczymy ciasto i natychmiast wydaje się nam ,że jest to niewykonalne,bardzo trudne-i ja tak czasem mam,chociażby wlasnie z ta rolada. Widzialam podobną w tv. i myślalam jak trudno zrobic takie wzorki na biszkopcie- otóż bardzo latwo i juz spieszę wyjaśnic jak to z ornamentem na ciescie rzecz sie ma.

Zapraszam!

Zdjęcie - Rolada w ornamenty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada w ornamenty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada w ornamenty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada w ornamenty

Biszkopt

.3 jajka ( duze )

.1 lyzka maki ziemniaczanej

.5 lyzek maki pszennej

.2 lyzki kakao

.3/4 szklanki cukru

.1 lyzka zimnej wody mineralne

.1 lyzeczka barwnika czerwonego w kremie

 

 

Krem

.200 ml smietany kremowki

.300 gr mrozonych truskawek

.100 gr cukru pudru ( moze byc wiecej jak kto lubi bardziej slodkie )

.2 listki zelatyny ( lub 2 lyzeczki w proszku )

.aromat rumowy

 

Wykonanie

-blaszke w piekarnika najpierw smarujemy tluszczem potem wykladamy papierem do pieczenia

-cale jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy lodowata wode

-do masy dodajemy przesiana make zimniaczana z pszenna i delikatnie mieszamy

-do miseczki odmierzamy 7 lyzek ciasta i laczymy go z barwnikiem ( jesli mamy barwnik w plynie musimy dodac do masy lyzke maki )

-czerwone ciasto przekladamy do woreczka cukierniczego,odcinamy czubek

-delikatnie wyciskamy na blaszke ciasto w dowolny wzorek

-blaszke wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 180 stC i pieczemy przez 5 min.

-pozostale ciasto laczymy z przesianym kakao

-po 5 min.wykladamy na blaszke ciasto kakowe i rownamy powierzchnie

-pieczemy biaszkopt przez 15 min

-upieczone ciasto wykladamy na sciereczke,zdejmujemy papier i zawijamy je ornamentem do gory

 

Krem

.zelatyne namaczamy w zimnej wodzie potem w niewielkiej ilosci wrzatku -dokladnie mieszamy aby sie rozpuscila

-smietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,dodajemy aromat i zelatyne

-truskawki miksujemy w robocie kuchennym ale tak,oby pozostaly male kawaleczki

-do kremu dodajemy truskawki i dokladnie mieszmy

-zdejmujemy sciereczke z rolady otwieramy ja nieco i smarujemy cala powierzchnie kremem

-rolujemy dokladnie ciasto i pozostawiamy na noc w lodowce

Serdecznie pozdrawiam-smacznego!

Kategorie przepisów