Rolada truskawkowa
Zaczął się już prawdziwy wysyp truskawek tu,w Poludniowych Wloszech,nie są jeszcze bardzo slodkie,na takie musimy jeszcze nieco poczekać- jednak ich zapach kusi i zachęca do kupowania. Dzisiaj przygotowalam pyszną mozaikową roladę z truskawkowym musem .
Zapraszam!
Rolada truskawkowa
Biszkopt
. 4 jajka
. 3/4 szklanki maki pszennej
. 3/4 szklanki cukru
. 1 lyzka maki ziemniaczanej
. 3 lyzki wrzatku
. 1 lyzeczka proszku do pieczenia
. barwnik do ciast czerwony
Wykonanie
- blaszke z piekarnika wykladamy papierem do pieczenia
- jajka ubijamy z odrobina soli,potem strumieniem wlewamy wrzatek
- nieprzerwanie ubijamy jajka i partiami dodajemy cukier- ubijamy ok. 10 min
- do masy przesiewamy obie maki z proszkiem i delikatnie miaszamy calosc za pomoca lyzki
- odlewamy 1 szklanke ciasta do szklanki,dodajemy wybrany barwnik i dokladnie mieszamy
- czerwone ciasto przekladamy do woreczka cukierniczego i odcinamy koncowke
- na przygotowanym papierze ulozonym na blaszce malujemy esy-floresy naszym ciastem w worku
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez 2 min ( przy dotyku palec pozostaje suchy )
- wyjmujemy blaszke z piekarnika i wykladamy pozostale biale ciasto na mozajke i delikatnie rozprowadzamy je lyzka
- pieczemy ponownie ok. 10,12 min
- upieczony biszkopt przekladamy na sciereczke,potem sciagamy z niego papier ,delikatnie tak,zeby nie uszkodzic mozajki
- zawijamy ciasto mozajaka na zewnatrz pomagamy sobie sciereczka i tak pozostawiamy do wystygniecia
Krem:
. 300 ml smietany kremowki
. 100 gr cukru pudru
. 12 szt. truskawek + kilka do dekoracji
. 2 lyzki cukru
. 2 listki ( 4 gr. ) zelatyny
Wykonanie:
. zelatyne namaczamy w zimnej wodzie
- 10 truskawek ( 2 pozostawiamy do posiekania ) kroimy w kostke ,zasypujemy cukrem i gotujemy do miekkosci
. odciskamy zelatyne,dodajemy do truskawe i miksujemy calosc recznym blenderem
- teraz mus truskawkowy przelewamy przez sitko i studzimy
- smietane ubijamy z cukrem pudrem,odkladamy kilka lyzek bialego kremu do dekoracji ,pozostaly laczymy z musem truskawkowym
- odwijamy rolade ze sciereczki i delikatnie nawilzamy ponczem ( 1/2 szklanki wody zimnej,2 lyzki soku z cytryny 1 lyzka rumu )
- wykladamy krem truskawkowy,posypujemy posiekanymi truskawkamii zawijamy rolade
- rolade ukladamy na polmisku i dekorujemy w/g wlasnego uznania ( u mnie sa truskawki w czekoladzie ,bialy krem i kawalki barwionego biszkoptu )
Smacznego!