Rolada szpinakowa z serkiem
Jak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;)
Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne zielone warzywa zdecydowanie zawładnęły moją kuchnią.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną roladę ze szpinaku z kremowym , białym serkiem.
Jest to danie nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia , ale i lekkie i dietetyczne.
Taka rolada jest świetnym pomysłem dla tych, których liczą kalorie i są na diecie odchudzającej.
Świetnym dodatkiem do środka może być jeszcze wędzony łosoś – rolada szpinakowa zyska wtedy iście królewski charakter.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* szpinak mrożony, rozdrobniony – 450 g
* czosnek – 3 ząbki
* masło – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* jajko – 4 szt
* sól, pieprz , gałka muszkatołowa – do smaku
* serek biały, kremowy – ok. 250 g
* chrzan – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i posiekany czosnek – przesmażamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.
Wlewamy roztrzepane żółtka i przesianą mąkę , mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka.
Całość wylewamy na blachę ( 30×20 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut / 170C, a następnie szybko wyciągamy na zwilżoną lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy w roladę – odstawiamy do wystudzenia.
Serek biały mieszamy z chrzanem , doprawiamy do smaku, a następnie smarujemy wystudzoną, rozwiniętą roladę.
Ponownie , ciasno zwijamy , owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
A jeśli lubicie szpinak to z całą pewnością posmakują Wam też inne szpinakowe przepisy z bloga!
DRUKUJ: