Rolada śmietankowa z brzoskwiniami
Dawno nie robiłam rolady a na liście do zrobienia mam ich jeszcze dużo. Pierwsza do "odfajkowania" poszła brzoskwiniowa z bitą śmietaną. Właściwie to nic specjalnego, składniki takie normalne, ale ciasto zwinięte w roladę jest zawsze atrakcyjniejsze od tradycyjnego. Przynajmniej dla mnie.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Wylać na przygotowaną blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną szmatkę
Składniki na krem:
- 1 opakowanie śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 opakowanie usztywniacza
- puszka brzoskwiń
Śmietanę ubić na sztwyno razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę.Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować cienką warstwą bitej śmietany i udekorować dowolnie. Odstawić do lodówki.
Smacznego:)