Rolada śmietankowa z brzoskwiniami

Rolada śmietankowa z  brzoskwiniami

Dawno nie robiłam rolady a na liście do zrobienia mam ich jeszcze dużo. Pierwsza do "odfajkowania"  poszła brzoskwiniowa z bitą śmietaną. Właściwie to nic specjalnego, składniki takie normalne, ale ciasto zwinięte w roladę jest zawsze atrakcyjniejsze od tradycyjnego. Przynajmniej dla mnie.

Zdjęcie - Rolada śmietankowa z  brzoskwiniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Wylać na przygotowaną blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną  szmatkę

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 opakowanie usztywniacza
  • puszka brzoskwiń

Śmietanę ubić na sztwyno razem z cukrem i cukrem waniliowym.

Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę.Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować cienką warstwą bitej śmietany i udekorować dowolnie. Odstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów