Rolada serowa z kurczakiem
Rolada serowa to jedna z moich ulubionych przekąsek. Z czym by jej nie zrobić, zawsze zachwyca. Smakuje na ciepło, choć ja zdecydowanie bardziej wolę ją na zimno. Tym razem przygotowana z dodatkiem piersi kurczaka z cebulką. Goście zadowoleni, a i gospodyni z chęcią podjadała;)
- 6 jajek
- 300 g sera gouda
- 6 łyżek majonezu kieleckiego
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- odrobina przyprawy w płynie
- olej
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z surowym mięsem kurczaka. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi (można pominąć, choć nadaje fajnego smaku). Dokładamy liście laurowe oraz ziela angielskie, skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, mieszamy i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Jajka ubijamy. Dodajemy do nich majonez oraz starty na drobnych oczkach ser żółty, mieszamy. Wylewamy całość na wyłożoną papierem i skropioną olejem blaszkę w wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu roladę wyjmujemy z blaszki. Delikatnie zdejmujemy papier i póki ciasto ciepłe, zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.
Naczynie z mięsem wyjmujemy z lodówki. Wyciągamy liście i ziela angielskie, odrzucamy je. Ciasto serowe rozwijamy i nakładamy na całą powierzchnię mięso kurczaka z cebulką. Ściśle rolujemy, przekładamy na blaszkę i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami