Rolada rybna

Rolada rybna
Zdjęcie - Rolada rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 i 1/2 kg filetów z mintaja
  • 200 g cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g cienkich plastrów boczku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
na farsz:
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki pasty z chili
  • 1 łyżeczka prawdziwego miodu
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • olej Kujawski do podsmażenia farszu
Przygotowanie Filety posolić i odstawić.


Przygotować farsz: cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na minimalnej ilości oleju Kujawskiego, dodać do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód oraz pastę chili. Całość doprawić otartą skórką z cytryny i sokiem, po czym odstawić, by przestygło.


Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i ułożyć kawałki dratwy, a na nich plastry szynki i boczku tak, aby zachodziły na siebie. Na tym układamy rybę, na niej kładziemy przestudzony farsz i zwijamy do środka - związujemy wszystko u góry oraz wzdłuż, aby ryba się nie rozeszła, a farsz nie wypłynął.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 60 minut do zrumienienia się. Upieczoną roladę wyjąć i zostawić do wystudzenia - najlepiej na całą noc.


Kolejnego dnia poprzecinać kawałki dratwy i wyjąć pozostałości. Kroić w plasterki i podawać na zimno z odrobiną soku z cytryny albo octu śliwkowego lub winnego.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów