Rolada marchewkowa
Rolada to prosty sposób na coś pysznego, a jednocześnie efektownego. Ja wymyśliłam sobie marchewkową pachnącą cynamonem, a do niej krem na bazie serka kanapkowego i daktyli, który jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny. Co tu dużo mówić, wyszło fantastycznie.
Ciasto:
3-4 marchewki (ok. 250 g)
3 jaja
100 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Nie przerywając miksowania dodajemy marchewkę i olej. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek oraz cynamon i mieszamy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok 25 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, by nieco ostygło po tym czasie wyjmujemy z blaszki, przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ostrożnie odrywamy ten papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.
Krem daktylowy:
- 30 dag daktyli bez pestek
- 450 g serka kanapkowego (typu almette)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. ja zawsze zostawiam sobie trochę wody, w której moczyły się daktyle i dolewam jeśli nie chcą się zblendować. Następnie dodajemy serek i mieszamy. Gotowy krem rozprowadzamy na wystudzonym cieście, a następnie zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.