Rolada marchewkowa
W jesienne dni nic nie smakuje tak dobrze, jak kawałek aromatycznego ciasta, np marchewkowego.
Ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i aromatyczne od przypraw, niestety troszkę mi się targało podczas krojenia. Mimo to, zrobiłabym je raz jeszcze.
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki oleju
- około 300 g marchewki
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Dodatkowo:
- 250 g serka śmietankowego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 g masła
Marchewkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki.
Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cynamonem, imbirem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut). Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy krótko, do połączenia.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Gorące ciasto ostrożnie przenosimy na rozłożoną na blacie ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto, wraz ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka minut, do przestudzenia.
Serek śmietankowy łączymy w misce z cukrem pudrem, ekstraktem oraz miękkim masłem. Mieszamy łyżką, do połączenia.
Przestudzoną ciasto rozwijamy, Na całej powierzchni rozprowadzamy nadzienie serowe. Zwijamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami