Rolada jagodowa w serca
Wychodzez zalozenia,ze jesli robie ciasto tak popularne jak rolada ,to czemu nie dodac cos ,co zachwyci oko - tym razem sa to male serduszka - a jak to zrobic wytlumacze ponizej.
Serduszka mozemy oczywiscie zrobic czerwone,dodajac barwnika ,u mnie sa z dodatkiem kakao-tez fajnie.
Chce podkreslic,ze rolada w takim wydaniu jest lekka i zarazem mniej kaloryczna .
Zapraszam!
Rolada jagodowa w serca
.3 jajka ( duze )
.1 szklanka maki
.3/4 szklanki cukru
.1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
.1 lyzka kako i 1 lyzeczka
ponadto
.200 ml smietany kremowki
.1/2 szklanki cukru pudru
.1 sloiczek powidel jagodowych lub dżemu
Wykonanie
-blaszke kwadratowa 30/30 cm wykladamy papierem do pieczenia
-cale jajka ubiajamy z cukrem na jasna gesta mase
-dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy lyzka
-odmierzamy do dwoch malych miseczek po 3 lyzki ciasta
-do pierwszej miseczki dodajemy 1 lyzke kakao
-do drugiej 1 lyzeczke
-mieszamy dokladnie skladniki w obu miseczkach
-przekladamy obie masy kakawe do woreczkow piekarniczych i odcinamy ich koncowke
-na papierze do pieczenia nakreslamy wzorki najpierw jasniejszym ciastem potem rysujemy ich kontur ciastem ciemnym
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175stC przez 3 min
-wyciagamy blaszke z piekarnika i wykladamy nasze jasne ciasto pokrywajac rowno cala powierzchnie
-pieczemy w piekarniku w tej samej temp. przez kolejne 10-12 min
-wyciagamy blaszke i wykladamy jeszcze gorace ciasto na sciereczke
-pomagajac sobie sciereczka zakrecamy biszkopt w rolada ( wzorkiem na zewnatrz )i pozostawiamy tak ok.15 min
-ubijamy smietane z cukrem pudrem na sztywno
-rozwijamy rolade i najpierw smarujemy ( tym samym nawilzamy biszkot ) powidlami jagodowymi,potem na to wykladamy bita smietane
-zawijamy ponownie rolade,okrecamy i sciskamy ja folia spozywcza
-odstawiamy do lodowki na 1 godz
Smacznego!