Rolada czekoladowo-serowa
Rolada czekoladowa z twarogowo-śmietankowym wypełnieniem oraz borówką amerykańską, to propozycja na szybkie ciasto do kawki. Kiedyś takie ciasto można było przygotować tylko latem, na szczęście obecnie mamy w sklepach dostęp do borówek amerykańskich niemalże przez cały rok. Jeśli ktoś chciałby wrócić wspomnieniami do smaków lata, polecam przygotować taką właśnie roladę.
Jest słodko i przyjemnie.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta proszku do pieczenia
Masa:
- 250 g tłustego twarogu
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400-450 ml śmietanki 36% MU!
- około 250 g borówki amerykańskiej
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną wodę oraz przestudzoną czekoladę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Masę wylewamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
Upieczone ciasto wykładamy na rozłożoną na blacie wilgotną ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Wciąż ciepłe ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg przepuszczamy dwu-trzykrotnie przez praskę. Miksujemy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. W przypadku gdyby otrzymana masa była dosyć rzadka, dodajemy żelatynę (1 łyżeczka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzana do ponownego rozpuszczenia. U mnie nie było takiej potrzeby, masa wyszła dosyć gęsta i zwarta). Na samym końcu dodajemy borówki, ponownie mieszamy.
Biszkopt ponownie rozwijamy. Rozprowadzamy na jego powierzchni masę twarogową z borówkami. Zwijamy w roladę.
Wierzch oprószamy cukrem pudrem,