Rolada czekoladowa z mascarpone
Puszysta rolada biszkoptowa z delikatnym kremem z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Zrobienie rolady czekoladowej nie jest czasochłonne, ale musisz przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym ciasto biszkoptowe nie popęka w czasie zwijania.
Rolada, to ciekawa propozycja na atrakcyjny weekendowy deser, dla przyjaciół i dla całej rodziny ?
Składniki na biszkopt
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g. cukru
- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 pełna łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
Dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie, rozłóż na papierze. Wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz na środkowej półce piekarnika, około 10 minut w temp. 170 stopni. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Ciasto nie może, za bardzo się wysuszyć.
Teraz działaj dość szybko i sprawnie. Jeżeli ciasto ostygnie na blaszce, stwardnieje i w czasie zawijania w roladę, może się połamać ?
Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Połóż ciasto na ściereczce, papierem do góry. Teraz ostrożnie usuń papier. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.
Składniki na masę
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
- 1 plaska łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )
Czekoladę rozpuść w małym naczyniu, na bardzo małym ogniu z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki ( 3 łyżki ). Odstaw do przestudzenia. Odłóż łyżkę czekoladowej masy do dekoracji.
Przestudzoną czekoladę dokładnie połącz z mascarpone. Jeżeli czekolada ma duży procent kakao i jest mało słodka, można dodać cukier puder.
Ostrożne rozwiń biszkoptową roladę, posmaruj równomiernie masą i ponownie zwiń.
Do reszty masy czekoladowej, ponownie dodaj 3 łyżki śmietanki, składniki dokładnie połącz. Rolady delikatnie udekoruj czekoladą i daj do lodówki, do schłodzenia. Smacznego ?