Rolada biszkoptowa z truskawkami
Bardzo łatwe, uniwersalne i delikatne ciasto na lato, rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i truskawkami. Biszkopt upieczesz bardzo szybko, wystawczy około 8 minut pieczenia. Nie przetrzymuj ciasta w piekarniku, zbyt długie pieczenie spowoduje, że boki biszkoptu za bardzo się spieką, i mogą pękać podczas zwijania.
Rolada smakuje z każdym, letnim owocem o miękkim i delikatnym miąższu. Bardzo polecam ten deser na lato, na pewno nikt mu się nie oprze ?
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem, na mocno puszystą i gęstą pianę. Do piany jajecznej, stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż na papier, wyrównaj powierzchnię.
Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni, około 8 minut.
Ściereczkę rozłóż na blacie, biszkopt zaraz po upieczeniu, połóż na ściereczce górą do ściereczki. Ostrożnie ściągnij papier z biszkoptu, a biszkopt zwiń w roladę razem ze ściereczką. Zostaw do schłodzenia.
Składniki na masę- 250 g serka mascarpone
- 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 12 mocno dojrzałych truskawek
- garść poziomek / borówek ( opcjonalnie )
Schłodzoną śmietanę, ubij na gęstą pianę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, dodaj serek mascarpone, delikatnie połącz składniki.
Truskawki podziel na mniejsze kawałki, dodaj do masy, razem z poziomkami. Ponownie delikatnie połącz składniki.
Biszkopt rozwiń, rozprowadź masę na całej powierzchni ciasta. Ostrożnie zwiń roladę. Roladę możesz posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób. Ten rodzaj ciasta, lepiej przechowywać w lodówce ?
Udanych wypieków ?