Rolada biszkoptowa z mango

Rolada biszkoptowa z mango

 

Nie będę ukrywał, że mango to zdecydowanie mój ulubiony owoc! Oczywiście nasze truskawki, maliny, czy jagody też są świetne, ale smak mango jest dla mnie jedyny w swoim rodzaju. Dlatego też na blogu nie brakuje przepisów z tym cudownym owocem. Tym razem przygotowałem dla Was recepturę na coś absolutnie wyjątkowego. Oto rolada biszkoptowa z mango, która zachwyca nie tylko swoim pięknym słoneczny kolorem, ale i smakiem! Myślę, że perfekcyjnie sprawdzi się na lato, chociaż o każdej porze roku ten przepis będzie jak znalazł!

Bazą rolady jest klasyczny biszkopt, jednakże dodałem do niego odrobiny pulpy z mango, aby podkręcić jego kolor oraz smak. Napełniłem go kremem z bitej śmietany z kawałkami świeżego mango i polałem moją sprawdzoną glazurą lustrzaną na bazie białej czekolady, mleka skondensowanego i owocowej pulpy. Nie ma tutaj żadnego barwnika, a cały kolor płynie z owoców mango. Należy jednak wykorzystać gotową pulpę, najlepiej z odmiany Alphonso. Ze świeżych owoców niestety nie wyjdzie to równie efektownie.

Aby rolada biszkoptowa z mango wyglądała elegancko, postanowiłem ozdobić ją bitą śmietaną, którą wyszprycowałem tylką do płatków (Wilton 104) i ozdobiłem kawałkami świeżych owoców, posiekanymi pistacjami oraz mikroliśćmi brokuła. Moim zdaniem w takiej formie prezentuje się niczym z najlepszej cukierni, a w gruncie rzeczy jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. 🙂 Jeśli tak, jak ja kochacie te egzotyczne owoce, to ta rolada biszkoptowa z mango będzie strzałem w dziesiątkę.

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada biszkoptowa z mango Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) Wydrukuj przepisSKŁADNIKI

Jak zrobić roladę biszkoptowa z mango?

Biszkopt:

  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g pulpy z mango (najlepiej Alphonso)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 1 świeże mango

 

Glazura lustrzana z mango i białą czekoladą:

  • 150 g pulpy z mango (najlepiej Alphonso)
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru
  • 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżeczki żelatyny (ok. 16 g)
  • 50 ml wody

 

Dekoracja:

  • kawałek świeżego mango
  • pistacje
  • mikroliście, np. brokuła

Jak przygotować roladę biszkoptową z mango?

Rolada biszkoptowa

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Na sam koniec dodaj pulpę z mango, miksując na wolniejszych obrotach do połączenia.
  2. Mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia przesiej do osobnej miski i kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  3. Blaszkę o wymiarach ok. 25 x 40 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 15 minut do suchego patyczka.
  4. Jeszcze gorący biszkopt przełóż na kawałek papieru do pieczenia (nie usuwaj papieru, na którym piekł się biszkopt) i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Odstaw do przestudzenia na ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj krem.
  5. Po wystudzeniu zdejmij delikatnie obie warstwy papieru do pieczenia.

 

  Krem

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Odłóż 1/4 ubitej śmietany i przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką do płatków (u mnie Wilton 104).
  2. Mango pokrój w niedużą kostkę i połącz z resztą ubitej śmietany. Roladę biszkoptową delikatnie rozwiń i posmaruj przygotowanym kremem. Kolejno zwiń ją ponownie. Koniec biszkoptu powinien znajdować się na spodzie rolady.
  3. Roladę wstaw do lodówki do momentu przygotowania polewy.

 

Glazura lustrzana z mango i białą czekoladą

  1. Do rondelka wrzuć posiekaną czekoladą, wlej pulpę z mango oraz mleko skondensowane i wsyp cukier. Masę podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Zestaw z ognia.
  2. Do żelatyny wlej 50 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj ją do zawartości rondelka i dokładnie wymieszaj, aż połączy się z polewą.
  3. Polewę odstaw do przestudzenia (powinna mieć ok. 35°C i być gęsta niczym słodzone mleko skondensowane).
  4. Schłodzoną roladę ustaw na kratce. Pod spodem umieść pojemnik, do którego będzie mogła ściekać niewykorzystana polewa. Roladę polej równomiernie polewą, zaczynając od góry i lejąc ją na boki, odczekaj moment, aż jej nadmiar obcieknie i wstaw całość do lodówki na pół godziny. Po tym czasie czynność powtórz, aby polewa pokryła roladę równomiernie.

 

Dekoracja

  1. Gdy polewa zastygnie, roladę udekoruj z wierzchu pozostałą w rękawie bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałeczki świeżego mango i ozdób całość pistacjami oraz mikroliśćmi, np. brokuła.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Rolada biszkoptowa z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów