Rolada bezowa z jagodami

Powiedzialabym,ze to obloczek jagodowy- lekka,puszysta ,delikatna poprostu idealna a tak balam sie ja zrobic- jak na pierwszy raz wyszla perfekcyjnie .
To co jest wazne ,to potrzebujemy zaledwie kilku skladnikow o ktorych bedzie mowa w przepisie.
Zapraszam!
Rolada bezowa z jagodami
Składniki na roladę bezową z jagodami:
. 4 bialka jajek
. niepelna szklanka ok. 200 gr cukru
. 2 lyzki maczki kukurydzianej lub ziemniaczanej
. 1 lyzeczka octu jablkowego lub soku z cytryny
. 1 lyzka cukru pudru
Krem serowy
. 250 gr serka mascarpone
. 200 ml smietany kremowki
. maly sloiczek dzemu jagodowego
. cukier puder w/g uznania
. aromat rumowy
Jak wykonać roladę bezową z jagodami?
- przygotowac blaszke 40/25 cm i pokryc ja papierem do pieczenia
- jajka o temperaturze pokojowej
- oddzielamy bialka od zoltek
- bialka ubijamy ze szczypta soli az powstanie przezroczysta piana potem powoli dodajemy cukier
- calosc ubijamy na szybkich obrotach mixera ok.7 min
- do gestej lsniacej masy dodajemy make i ocet- jeszcze kilka chwil ubijania na wolnych obrotach i masa bezowa jest gotowa
- mase wykladamy na blaszke ale ok.1 cm od brzegow ze wszystkich stron,powierzchnie posypujemy przesianym cukrem pudrem
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 155°C przez 25 min
- po tym czasie wyciagamy blaszke z piekarnika ,przykrywamy ja sciereczka i odwracamy na deske
- beza pozostaje w takiej pozycji w temp. pokojowej ok.1 godz ( nie chlodzimy jej w lodowce a takze nie zwijamy w rulon )
- w miedzyczasie robimy krem
- do misy wkladamy dobrze schlodzony serek mascarpone,smietane i ubijamy na sztywno
- teraz dodajemy kilka lyzek dzemu jagodowego i ewentualnie cukru pudru oraz zapach rumowy
- calosc miksujemy krotko tylko do polaczenia skladnikow
- z bezy zdejmujemy papier i wykladamy krem,rownamy powierzchnie
- za pomoca sciereczki delikatnie zawijamy rolade
- zawijamy koncowki sciereczki i umieszczamy rolade w lodowce najlepiej na cala noc
- pozostalym kremem robimy dekoracje albo tylko posypujemy rolade cukrem pudrem lub kakao
Smacznego!