Rogaliki z powidłami

Rogaliki z powidłami

Na bazie wczorajszego drożdżowego ciasta, które wykorzystałam do drożdżówki z rabarbarem powstały też pyszne domowe rogaliki. Z domowymi powidłami z jabłek i płatków róży - pachnące, aromatyczne...
Idealne do popołudniowej kawy lub jako pierwsze śniadanie mlekiem lub kakao.
Polecam.
Zdjęcie - ROGALIKI Z POWIDŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rogaliki drożdżowe z powidłami
SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 25 dkg powideł lub dżemu najlepiej domowego
  • cukier do posypania - opcjonalnie
Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Zdjęcie - ROGALIKI Z POWIDŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rogaliki drożdżowe z powidłami
Ciasto podzielić i rozwałkować tworząc koło, pokroić w trójkąty (tak jak kroi się tort). Na środek podstawy każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogaliki. Mi z takiej porcji ciasta wyszło 24 całkiem sporych rogali. Można rozwałkować mniejsze koła i wtedy uda wykroić się dużo więcej, mniejszych rogalików.
Gotowe rogale układać na przygotowanej blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki smarować rozmąconym białkiem. Ja dodatkowo posypałam każdego trzcinowym cukrem.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Zdjęcie - ROGALIKI Z POWIDŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rogaliki drożdżowe z powidłami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów