Rogaliki z powidłami
Na bazie wczorajszego drożdżowego ciasta, które wykorzystałam do drożdżówki z rabarbarem powstały też pyszne domowe rogaliki. Z domowymi powidłami z jabłek i płatków róży - pachnące, aromatyczne...
Idealne do popołudniowej kawy lub jako pierwsze śniadanie mlekiem lub kakao.
Polecam.
Rogaliki drożdżowe z powidłami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 25 dkg powideł lub dżemu najlepiej domowego
- cukier do posypania - opcjonalnie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Ciasto podzielić i rozwałkować tworząc koło, pokroić w trójkąty (tak jak kroi się tort). Na środek podstawy każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogaliki. Mi z takiej porcji ciasta wyszło 24 całkiem sporych rogali. Można rozwałkować mniejsze koła i wtedy uda wykroić się dużo więcej, mniejszych rogalików.
Gotowe rogale układać na przygotowanej blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki smarować rozmąconym białkiem. Ja dodatkowo posypałam każdego trzcinowym cukrem.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Rogaliki drożdżowe z powidłami Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: