Rogaliki jogurtowe z dżemem figowym
Bardzo przyjemna, chrupiąca przekąska do kawy, do śniadaniówki i na wycieczkę. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy połączyć wszystkie składniki. Nieco czasochłonne jest wałkowanie i zawijanie rogalików, ale efekt jest wart włożonej pracy. Jako nadzienie, sprawdzą się twarde marmolady np. owocowa, różana lub figowa.
Rogaliki dość sprawnie zostały zjedzone i rozdane, nie zdążyłam zrobić zdjęć 😉 Na pocieszenie zdjęcia słabej jakości, robione telefonem. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na rogaliki jogurtowe / 1 duża blaszka- 250 g mąki pszennej
- 100 ml. gęstego jogurtu lub śmietany 12 %
- 50 g. masła
- 25 g. świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- mały słoiczek twardej marmolady
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże roztarte w jogurcie, masło pocięte na małe kawałki, sól i żółtka ubite z cukrem na kogel-mogel. Połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto bardzo się klei, można dosypać tyle mąki, żeby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto wyrabiaj około 5 minut. Owiń ciasto folią, i daj do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyciąg ciasto z lodówki, odrywaj małe porcje i cienko rozwałkuj, na kawałki grubości ciasta na pierogi.
Z ciasta wycinaj trójkąty o bokach około 12 cm. i podstawie około 9 cm. Nakładaj porcje marmolady i zwiń ciasto na kształt rogalika.
Rogaliki układaj na dużej blaszce, z wyposażenia piekarnika. Można zostawić rogaliki do napuszenia, na około 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia około 20 minut. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂