Rogaliki drożdżowe z białym makiem
Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze wszystkimi, chociaż robiłem to z bólem serca, bo takie były dobre. ? Ostatnio przypomniałem sobie o nich, myśląc o tym, jak spożytkować kilogram białego maku, który kupiłem do Rogali Marcińskich. Jakoś nie miałem ochoty bawić się w wielogodzinne składanie ciasta półfrancuskiego i postanowiłem ułatwić sobie życie, bo te rogaliki drożdżowe robi się o wiele szybciej i absolutnie nie wymagają żadnych cukierniczych zdolności. Serio! To ciasto na rogale robi się ekspresowo. Dzięki dużej zawartości masła i dodatkowi śmietany przypomina ono ciasto półfrancuskie: jest kruche z zewnątrz, a w środku puszyste i mięciutkie. Mimo że nie listkuje się tak pięknie, to smakiem w niczym nie odbiega od pracochłonnego ciasta przekładanego warstwami masła. Jeśli ktoś lubi ułatwienia w kuchni, to z całego serducha polecam wypróbować ten przepis na rogaliki drożdżowe, bo są naprawdę pierwsza klasa. Ciasto zagniata się bardzo sprawnie, póżniej wystarczy odstawić je do wyrośnięcia w chłodne miejsce, a na samym końcu rozwałkowujemy je w duży okrąg i kroimy w trójkąty. Prościej już być nie może!
Nadzienie możecie wybrać oczywiście według swojego uznania. Marmolada, dżem, krem orzechowy, czy czekolada sprawdzą się znakomicie, ale, jako że zbliża się 11. listopada, a poznańska tradycja nakazuje z tej okazji upiec rogale z białym makiem, to zachęcam na przygotowanie świętomarcińskiego wypełnienia. W tym przepisie trochę sobie uprościłem jego przygotowanie (oryginalną recepturę znajdziecie tutaj), ale skoro poszedłem już na łatwiznę z ciastem, to postanowiłem przy okazji pójść o krok dalej, żeby zaoszczędzić jeszcze trochę czasu. ? Te rogaliki drożdżowe z białym makiem to taka ekspresowa wersja Rogali Marcińskich. Są równie pyszne, a nie narobicie się przy nich zbyt mocno. ? Gorąco polecam!
Rogaliki drożdżowe z białym makiem Łukasz Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 48 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Rogaliki drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml pełnotłustego mleka
- 200 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie z białego maku:
- 250 g białego maku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 50 g płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj zaczyn. W letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę wymieszaj wraz z solą i kardamonem. Wlej zaczyn, śmietanę, roztopione i przestudzone masło i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto. Powinno być ono dosyć miękkie. Na początku będzie się dość mocno kleić, dlatego najlepiej zrobić to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
- Z ciasta uformuj kulę. Wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki do wyrośnięcia na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (wtedy dobrze przykryć jest miskę folią).
Nadzienie z białego maku
- Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka, wsyp migdały oraz orzechy włoskie i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak wraz z orzechami zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Dodaj pozostałe składniki: cukier puder, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, olejek migdałowy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce do czasu przygotowywania rogalików.
Formowanie rogali
- Wyrośnięte i schłodzone ciasto zagnieć ponownie i podziel na 4 równie porcje. Każdą z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Każdy okrąg pokrój na 12 trójkątnych kawałków.
- Kawałki ciasta posmaruj nadzieniem z białego maku do około połowy wysokości, zaczynając od podstawy trójkąta. Zawijaj je do środka, rozciągając nieco brzegi i formując kształt rogalików.
- Gotowe rogaliki układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (po maksymalnie 16 rogalików na blaszkę).
- Przed pieczeniem posmaruj je żółtkiem rozbełtanym ze śmietaną i posyp płatkami migdałów.
- Rogaliki piecz ok. 20-25 minut w 200°C. Po upieczeniu przełóż na kratkę do przestudzenia.