Rodzynkowiec II

Rodzynkowiec II

Dziś przepis na ciasto biszkoptowe przełożone konfiturą morelową, masą budyniową z odrobiną kawy oraz warstwą rodzynek moczonych przez noc w rumie, a następnie połączonych z roztopioną czekoladą.

Ciasto jest pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Z wiadomych względów, tylko dla dorosłych 😉

Inspiracja na to ciasto pochodzi z jednej z książek kulinarnych siostry Anastazji. Jest to druga propozycja na blogu na tego typu ciasto z rodzynkami.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto Rodzynkowiec:

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej (4 lekko kopiaste łyżki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g miękkiego masła

Rodzynki w czekoladzie:

  • 200 g drobnych rodzynek
  • około 1/2 szkl. rumu (ja nie odmierzałam, wlałam na oko, aby rodzynki zalać w słoiku mniej więcej do połowy)
  • 200-250 g czekolady mlecznej
  • 1-2 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • konfitura morelowa

Jak wykonać ciasto Rodzynkowiec?

 Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na całą noc.

Biszkopt:

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W misie miksera umieszczamy cukier oraz całe jajka, miksujemy przez kilka minut, aż do powstania jasnej, puszystej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość. Wlewamy wodę oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy szpatułką lub miksujemy do połączenia na najmniejszych obrotach miksera.

Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W taki sam sposób szykujemy biszkopt kakaowy (łącząc mąkę z kakao).

Krem budyniowy:

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Około 150 ml mleka łączymy z żółtkami i obiema mąkami, mieszamy do połączenia.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając (najlepiej drewnianą pałką), gotujemy aż do zgęstnienia (ja gotuję zawsze kilka minut dłużej. Budyń z tego przepisu nie wyjdzie jakoś mocno gęsty, natomiast nieco stwardnieje po przestudzeniu). Studzimy.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kawę rozpuszczalną zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia (to ważne).

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń, miksujemy do połączenia.

Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy przestudzoną kawę, miksujemy do połączenia

Składanie ciasta:

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt kakaowy smarujemy konfiturą morelową,

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykładamy masę z dodatkiem kawy

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przykrywamy biszkoptem jasnym.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykładamy masę budyniową jasną.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzchu rozprowadzamy rodzynki w czekoladzie.

Odstawiamy do schłodzenia.

Polewa czekoladowa z rodzynkami:

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obie czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy z odsączonymi rodzynkami.

UWAGI:

Kawę do masy dodaj po jej przestudzeniu, inaczej masa może się zwarzyć. Podobnie będzie jeśli do utartego masła dodasz ciepły budyń. Gdyby tak się stało, masę umieść na garnku z lekko gotującą się wodą (wody wystarczy tylko trochę, tak by garnek z masą budyniową nie stykał się z taflą wody) i miksuj na wolnych obrotach, aż masa ponownie nabierze właściwej konsystencji.

Gdyby czekolada podczas roztapiania w kąpieli wodnej, zbiła się w nieestetyczną kluchę, dodaj do niej 1-2 łyżki wrzącej wody i energicznie zamieszaj.

Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rodzynkowiec II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów