Risotto ze szparagami
SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje )
- pęczek zielonych szparagów
- pół cebuli
- 250 g ryżu ( najlepiej Arborio )
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- ok 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Szparagi umyć i osuszyć.
2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki.
3. Szparagi pokroić na 2 cm paski.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łodygi szparagów, bez główek, i smażyć ok 5 minut. Szparagi mają lekko zmięknąć. Po ok 3 minutach dodać główki szparagów.
5. Zdjąć szparagi z patelni.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek.
7. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, podsmażyć do zrumienienia.
8. Dodać ryż i smażyć ok minuty.
9. Dodać wino i całkowicie odparować. Następnie dodać pół szklanki bulionu i gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż ( na małym ogniu ).
10. Dodawać kolejne 2 porcje bulionu i każdą gotować do momentu wchłonięcia płynu przez ryż.
11. Po ok 10 minutach gotowania ryżu dodać szparagi i kolejne pół szklanki bulionu.
12. Ryż ugotować al dente.
13. Doprawić sola i pieprzem, dodać 2 łyżki zimnego masla.
14. Odstawić pod przykryciem na 5-10 minut.
ZAPRASZAM NA FILM - risotto ze szparagami! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Szparagi
• kalorie: 80 • masa: 400 • białka: 8.8 • tłuszcze: 0.48 • węglowodany: 15.52
Masło ekstra
• kalorie: 301 • masa: 42 • białka: 0.36 • tłuszcze: 34.07 • węglowodany: 0.03
Cebula (świeża)
• kalorie: 16 • masa: 40 • białka: 0.44 • tłuszcze: 0.04 • węglowodany: 3.06
Ryż biały (nieugotowany)
• kalorie: 875 • masa: 250 • białka: 16.75 • tłuszcze: 1.75 • węglowodany: 196.25
Oliwa z oliwek
• kalorie: 88 • masa: 10 • białka: 0 • tłuszcze: 10 • węglowodany: 0
Wino białe wytrawne
• kalorie: 33 • masa: 50 • białka: 0.05 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 0.3
Bulion warzywny
• kalorie: 51 • masa: 900 • białka: 1.71 • tłuszcze: 0.9 • węglowodany: 9
Podsumowanie:
• kalorie: 1444 • masa: 1692 g • białka: 28.11 g • tłuszcze: 47.24 g • węglowodany: 224.15 g