Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami
/2 porcje/
160g ryżu arboiro
600ml bulionu warzywnego
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki serka śmietankowego
40g twardego sera żółtego (użyłam sera Manchego)
2/3 pęczka szparagów
Szparagi umyć, odłamać końce i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć je na 1/2 łyżki masła przez 3 minuty. Na reszcie masła (na innej patelni) podsmażyć posiekany czosnek. Wsypać ryż i chwilę go przesmażyć. Dodawać powoli bulion, aż zostanie on cały wchłonięty przez ryż. Co pewien czas mieszać. W międzyczasie wsypać oregano, lubczyk i pieprz. Pod koniec dodać 2 łyżki serka śmietankowego i 2 łyżki potarkowanego twardego sera. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Następnie dodać szparagi i wymieszać. Przełożyć risotto na talerze, posypać resztą sera. Smacznego!