Risotto z warzywami
Lekkie risotto z warzywami, okraszone nutą orintu to idealna propozycja dla osób, które poszukują pomysłu na szybki, dietetyczny lub bezmięsny obiad.
Składniki:
- 400g ryżu
- 250g brokułów
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w talarki lub pół talarki. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj paprykę i duś przez ok 10 min. Ryż ugotuj wedeług przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem curry. Gotowy ryż wymieszaj z warzywami. Dopraw solą, pieprzem oraz natką pietruszki.