Risotto z prawdziwkami
Część niedawno uzbieranych prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem białego wina i ziół no i oczywiście prawdziwych grzybów. Kropką nad i jest zielona pietruszka i listki parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do risotto
- 200 g prawdziwków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
- 100 g parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałazki tymianku
- sól i pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Na dużą patelnię wlać dwie łyżki oliwy i masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlać pół szklanki wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż, ryż będzie miękki.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojone prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymiankiem. Gdy ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami parmezanu i natki pietruszki.
Smacznego:)