Risotto z prawdziwkami

Risotto z  prawdziwkami

Część niedawno uzbieranych prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem białego wina i ziół no i oczywiście prawdziwych grzybów. Kropką nad i jest zielona pietruszka i listki parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.

Zdjęcie - Risotto z  prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 100 g parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałazki tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa i masło do smażenia

Na dużą patelnię wlać dwie łyżki oliwy i masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień,  mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlać pół szklanki wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż,  ryż będzie miękki.

W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojone prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymiankiem. Gdy ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia,  dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min.  Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami parmezanu i natki pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów