Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny raz na blogu pojawia się risotto (TU znajdziecie inne wariacje tego włoskiego dania), tym razem z pomidorami.

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek wybrałam przesmażoną cukinię, jednak świetnie sprawdzą się także skropione oliwą i podpieczone pod grillem piekarnika pomidorki koktajlowe. Listki świeżej bazylii, na wierzchu, są moim zdaniem niezbędne!

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie, risotto „pije” dużo płynu, przygotujcie więc dobry bulion. W momencie, gdy rondel z risotto zestawiacie z ognia, danie powinno mieć konsystencję dość rzadkiej owsianki. Po dodaniu sera i masła nieco stężeje, a po kolejnych kilku minutach ryż jeszcze bardziej napęcznieje od sosu.

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProporcje dla 3 osób.

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj lekko rozdrobniony ząbek czosnku i pokrojoną w półtalarki cukinię. Dopraw solą i pieprzem, smaż, aż lekko zmięknie, pozostanie jednak "al dente". Odłóż na talerzyk.

Na tą samą patelnię ponownie wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę- mus być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona.

W rondelku podgrzej bulion z passatą pomidorową (pamiętaj, musi być naprawdę dobra, ja najbardziej lubię taką z małymi kawałkami pomidorów w środku, nie przetartą na zupełnie gładki sos). Możesz doprawić mieszankę do smaku, wg. upodobań np. szczyptą soli czy cukru.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj, aż ziarenka staną się szkliste. Wlej wino, zagotuj, aż większość płynu odparuje.

Dolej chochlę ciepłego bulionu z pomidorami, wymieszaj.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję pomidorowego bulionu. Mieszaj. Powtarzaj dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku.

Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podawaj z cukinia i listami bazylii na wierzchu. Możesz dodatkowo posypać parmezanem.

Kategorie przepisów