Risotto z kurkami
Składniki:
250g ryżu arborio
250g kurek
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
50g parmezanu
1 kieliszek białego wina
bulion warzywny
1 łyżka masła
Wykonanie:
W dużym rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim uprzednio drobno pokrojoną cebulę, aż zmięknie. Dodać uprzednio umyte grzyby i smażyć przez około 5 minut. Wsypać ryż, zmniejszyć ogień i smażyć minutę mieszając, aby ryż pokrył się tłuszczem. Wlać wino i mieszać do momentu, aż całkiem się wchłonie. Wrzucić startą na tarce cukinię i wlać chochlę bulionu, a gdy zostanie prawie wchłonięta, wlać następną. Czynność powtarzać. Po około 20 minutach, gdy ryż nabierze kremowej konsystencji i będzie prawie miękki, risotto zdjąć z ognia, dosypać parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i od razu podawać.