Risotto z dynią i kurkami
To danie to kwintesencja jesieni. Takiej klasycznej, pięknej i ciepłej. Ten kolor, zapach … od razu mam ochotę poprosić o dokładkę!
Risotto z dodatkiem dyni robię ostatnio dość często, świetnie sprawdza się solo, albo z dodatkiem innych warzyw (np. fasoli szparagowej, a nawet kalafiora). Z kurkami to jednak inna liga, obiad od razu robi się wyjątkowy, choć wcale nie skomlikowany. Po prostu pyszny.
Risotto z dynią i kurkami Składniki- dynia - hokkaido, 300 g
- ryż - arbiorio, 300 g
- bulion - ok.750 ml
- cebula - 1 szt
- grzyby - kurki, ok. 2 szklanek
- świeży tymianek - kilka gałązek
- parmezan - 4 łyżki, tarty
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż grzyby z dodatkiem tymianku, przypraw do smaku i odstaw.
Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę dynię (jeśli to gatunek 'hokkaido', może pozostać ze skórką). Smaż kilka minut.
Dorzuć ryż, dokłanie wymieszaj. Dolej szklankę ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, az zużyjesz cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Zdejmij z ognia i dodaj parmezan. Dopraw do smaku.
Na każdą porcję ryżu nałóż wcześniej usmażone kurki, posyp świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Możesz je dodatkowo skropić oliwą.