Risotto z dynią i kasztanami
Astronomiczna wiosna zbliża się wielkimi krokami. Mam wielką nadzieję, że wraz z nią przybędzie ta prawdziwa, ta rozkwiecona, zielona i pachnąca łąką! Mam nadzieję, że zapuka do mych drzwi niespodzianie i zajaśnieje mi, i strumień tej wiosny lekko popłynie…
Nim to nastąpi, zima kurczowo trzyma się komina, nogą zamiata chmurzyska z nad Atlantyku, zimnym deszczem siąpi i roztacza szarugę wokół. Podobno tegoroczny marzec jest 4-krotnie bardziej obfity w deszcz niż zazwyczaj. Pola wokół podtopione i tylko czekać, aż się zamienią w stawy pełne rechoczących żab. Na szczęście na paradę we wsi zima nie odważyła się przyjść i przez pół dnia mieliśmy piękną, słoneczną pogodę.
Tak piękną, że kochany mąż zagonił mnie do roboty. On chyba lubi patrzeć, jak biegam w gumowcach z teleskopową łatą po polu, bo często mnie zatrudnia do tego zajęcia. Nie narzekam, bo dopóki daje mi ponosić swój kask szefa, jest to nawet zabawne. Zawsze można nazwać to ekscentryczną randką z mężem na łonie przyrody…
Wracając do spraw kulinarnych – dziś kolejna włoska potrawa, oczywiście postna, bo Króliczka wytrwała jest w swoim postanowieniu. Na pożegnanie zimy ugotowałam risotto z dynią piżmową i kasztanami. Kasztany kupiłam pakowane próżniowo i gotowe do spożycia, co znacznie przyspieszyło przygotowanie obiadu. Świeże są u nas dostępne tylko na przełomie listopada i grudnia, ale szczęśliwym zbiegiem okoliczności w styczniu w wiejskim sklepie przez moment były w sprzedaży francuskie marony już obrane i ugotowane. Risotto wyszło przepyszne, a ja czekam z utęsknieniem na wiosnę i na nowalijki!
RISOTTO Z DYNIĄ I KASZTANAMI
- 280 g ryżu Arborio
- ½ dyni piżmowej (ok. 300 g po obraniu)
- 200 g ugotowanych i obranych kasztanów
- 1 mała cebula
- 900 ml gorącego wywaru warzywnego
- 150 ml wytrawnego białego wina
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oliwy
- 40 g masła
- 80 g świeżo startego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Szafran wkładamy do kieliszka i zalewamy niewielką ilością wywaru. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy połowę masła z łyżką oliwy na średnim ogniu, wsypujemy cebule i dynię, które następnie smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie kroimy kasztany na niezbyt małe kawałki i dodajemy je do warzyw. Mieszamy, by obtoczyły się w tłuszczu. Zmniejszamy ogień, wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły sie tłuszczem. Gotujemy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty, aż ryż zacznie się szklić. Wlewamy wino, nadal mieszamy i po minucie dolewamy wywar szafranowy. Gdy płyn się wchłonie, zaczynamy po chochli dolewać pozostały wywar. Zwiększamy nieco temperaturę i gotujemy, cały czas mieszając. Kolejne porcje wywaru dolewamy, gdy ryż wchłonie niemal zupełnie poprzednią.
Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdejmujemy rondel z kuchenki. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem, dodajemy pozostałe masło oraz prawie cały parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję posypując odrobiną parmezanu.
(przepis wg 1001 One Pot, Casseroles, Soups & Stews) Advertisements