Risotto z bobem i salami
Bób niejedno ma oblicze i potrawy z jego wykorzystaniem można znaleźć w kuchniach wielu krajów europejskich. Tym razem tematem naszego wspólnego gotowania z Maggie, Dobromiłą, Panną Malwinną, Martynosią, Mopsikiem i Bartoldzikiem były potrawy z kuchni włoskiej z wykorzystaniem tegoż pysznego, letniego strączka :)
Ja postawiłam na klasykę, czyli risotto, które świetnie smakuje w chyba każdym wydaniu. Smak przełamałam lekko pikantnym salami. Było pysznie.
RISOTTO Z BOBEM I SALAMI
(2 porcje)
125g ryżu do risotto,
300g bobu,
100g salami w kawałku,
½ cebuli,
¼ szklanki białego wina,
ok. 250ml bulionu drobiowego,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
oregano i tymianek (świeże lub suszone),
25g parmezanu
Oliwę i masło rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone salami i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać ryż i smażyć, mieszając, kilkanaście sekund, aż zrobi się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).
W tym czasie w garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić bób i gotować 6-7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy, wrzucić bób, doprawić potrawę solą, pieprzem i ziołami. Dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszać ze startym parmezanem.